Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


:P Könnyen elkészíthető receptek :P

Epres hab citromfűvel

Hozzávalók:

2 tojásfehérje, 2 kanál citrom lé, 100g szétnyomott eper, 40g porcukor, 2 kanál felaprított citromfű

Elkészítés:

Verjük fel a tojásfehérjét a citromlével. Utána keverjük hozzá a szétnyomott epret és a porcukrot. Legvégül adjuk hozzá a 2 kanál apróra összevágott citromfüvet. Az így kapott habot szervírozzuk pohárban vagy desszertes tálkában, és díszítsük eperrel, macskanyelvvel, citromfű levéllel.
Tipp: csakis friss és ellen
őrzött tojást használjunk!

 thumb_89_620x480.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

a82daa6ccd4d2e86fb2fd8b7807fd649c867ac4b.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Csokoládéfondue

Hozzávalók:

  • 1 tábla magas kakaótartalmú csokoládé
  • friss eper
  • aszalt szilva vagy barack
  • datolya
  • almaszeletek

Elkészítése: a csokoládét tördeld kockákra, és gőz felett olvaszd fel. Ha van fondue-készleted, töltsd bele a felolvasztott csokoládét, és tálald a gyümölcsökkel körítve. Ha nincs, mártogasd csokiba a gyümölcsöket, és helyezd rácsra őket.

Gyümölcsös mascarpone-krémdesszert

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg bogyós gyümölcs (télen fagyasztott, ilyenkor eper)
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl tejföl
  • 4 db müzlis keksz

Elkészítése: a mascarponét keverd habosra a tejföllel. Az epret szeleteld fel. A kekszet törd össze morzsa állagúra. Készíts elő üvegtálkákat, mindegyik aljába fektess eperszeleteket. Rá egy réteg krém jön, majd a kekszmorzsa. Ezután még egy réteg krém, és végül a maradék gyümölcs.

Gesztenyegolyók

Hozzávalók:

  • 500 gramm cukrozatlan gesztenyemassza
  • keserű kakaópor
  • meggy

Elkészítése: a masszából készíts kis korongokat, és a közepükbe tegyél egy-egy meggyet, majd gyúrj belőlük golyókat. Az így elkészült kis gömböket hengergesd a kakaóporba. Előre elkészíthető, és akár vendégváró falatnak is kitűnő!

Banános túrótorta

Hozzávalók:

  • fél kg túró
  • egy csomag zabpelyhes keksz
  • 2 evőkanál margarin
  • 4 tojás
  • 1 kiskanál étkezési keményítő
  • 1 kis doboz tejföl
  • 4 banán

Elkészítése: a túrót keverd el a tejföllel, az étkezési keményítővel és a tojásokkal. Ezen a ponton esetleg adhatsz hozzá egy kevés édesítőszert is. A kekszet daráld le, keverd el a margarinnal, majd nyomkodd a tortaforma aljába. Öntsd rá a túrós masszát, és közepesen forró sütőben süsd dermedésig. Ha kész, hűtsd ki teljesen, majd a tetejét rakd ki a felkarikázott banánnal.

 

cpic3344_granola.jpg


Granola bogyókkal

Hozzávalók:

  • 100 g vaj
  • 150 g méz vagy agave szirup
  • 100 g aszalt áfonya
  • 1 teáskanál só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 300 g zabpehely
  • 50 g szárított kókuszpehely (kókuszchips)
  • 50 g szezámmag
  • 50 g napraforgómag
  • 50 g mandula (apróra vágva)
  • 400 g joghurt
  • 2 evőkanál porcukor
  • 600 g vegyes bogyós gyümölcs

Felolvasztjuk a vajat, keverjük hozzá a mézet, áfonyát, sót, vaníliás cukrot és 50 ml vizet egy nagy tálban. A zabpelyhet, kókuszpelyhet, szezámmagot, napraforgómagot és az apróra vágott mandulát egy serpenyőben megpirítjuk, majd azonnal keverjük a meleg vajas keverékhez. Határozottan nyomkodjuk össze a tálban és hagyjuk kidűlni. Öntsük jól záródó dobozba. Reggel keverjünk a joghurtot simára ízlés szerint porcukorral, ha szükséges, mossuk meg a gyümölcsöket, és már tálalhatjuk is a reggelit. A joghurtot kanalazzuk tálkákba, szórjunk meg minden adagot bogyós gyümölcsökkel és 2-3 evőkanál müzlivel. A megmaradt granolát következő reggel tejjel is elfogyaszthatjuk.

 

Amaránt müzli

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 75 ml juharszirup
  • 250 g zabpehely
  • 30 g napraforgó
  • 25 g amaránt mag
  • 50 g aszalt sárgabarack

Cukor, az olaj és a juharszirupot öntsük egy kis lábasba 100 ml vízzel együtt. Melegítsük addig, amíg a cukor feloldódik, ekkor keverjük hozzá a zabpelyhet, napraforgómagot és az amaránt. A keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsibe terítsük szét, és 140 fokos előmelegített sütőben süssük 1 ½ -1 ¾ órát. Közben időnként keverjük meg. Kapcsolja ki a sütőt, és hagyjuk bent úgy kihűlni, hogy a sütő ajtaját kissé kinyitjuk. Amikor a granola teljesen kihűlt, adjuk hozzá a felaprított sárgabarackot és tegyük egy jól záródó üvegbe.

Málnás reggeli

Hozzávalók:

  • fél banán
  • 125 g málnás joghurt
  • 75 g málna
  • ½ grapefruit
  • 30 g teljes kiőrlésű zabpehely (pl. Kölln)

A banánt vágjuk vékony szeletekre. Keverjük a málnás joghurthoz a megmosott málna szemeket és a fél grapefruit levét. A banánt és a joghurt kanalazzuk egy tálkába és szórjuk meg a teljes kiőrlésű zabpehellyel.

 

Fahéjas ropogós müzli

Hozzávalók:

  • 150 g méz (akác)
  • 100 g cukor
  • 3 evőkanál szőlőcukor
  • 1½ evőkanál fahéj
  • 80 g kandírozott ananász
  • 80 g mogyoró
  • 50 g pisztácia
  • 500 g zabpehely

A mézet, cukrot, szőlőcukrot és a fahéjat egy lábasban melegítsük, amíg a cukor feloldódik. Az ananászt és a pisztáciát vágjuk fel. Keverjük a zabpehelyhez a mogyoróval és a mézes sziruppal együtt. 200 fokos sütőben süssük a zabpelyhes keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsibe kb. 20 percig. Megkeverjük, majd hagyjuk a sütőben teljesen kihűlni, és tegyük jól záródó üvegbe.

Gabona mix

Hozzávalók:

  • 350 g gabonapehely
  • 30 g napraforgómag
  • 50 g pisztácia
  • 50 g aszalt áfonya
  • 50 g aszalt sárgabarack
  • 50 g aszalt almakarika

A barackot és az almakarikákat vágjuk fel, majd alaposan keverjük össze az összes hozzávalót, és tegyük jól záródó üvegbe.

 

Ropogós müzli mangóval

Hozzávalók:

  • 150 g natúr joghurt
  • 1 teáskanál méz
  • 1 teáskanál fahéj
  • 100 g mangó
  • 1 kivi
  • 1 teáskanál őrölt dió vagy mogyoró
  • ½ narancs leve
  • 2 evőkanál ropogós gabonapehely – hozzáadott cukor nélkül (pl. Kölln)

Joghurtba keverjük a mézet és a fahéjat. Hámozzuk meg a mangót és a kivit, vágjuk darabokra. A gyümölcsöket keverjük el a dióval és a narancslével, kanalazzuk tálkákba, szórjuk meg a ropogós gabonapehellyel, és tálaljuk mellé a joghurtot.

 

 

 
 
 
Hozzávalók (25x25 centis sütőtálhoz):
 
-         170 g liszt
-         30 g kakaópor + 2 evőkanál a habhoz
-         150 g barna cukor
-         150 g vaj
-         1 teáskanál sütőpor
-         3 tojássárgája + fehérje
-         100 g fekete csokoládé
-         100 g sótlan földimogyoró
-         100 g porcukor
 
 
 
A lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük. A barna cukrot, a vajat és a tojássárgáját habosra verjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket. A sütőtálba simítjuk, és 200 fokon 10 percig elősütjük, majd félig kihűtjük a tésztát.
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, és az elősütött tészta tetejére kenjük. Rászórjuk a földimogyorót.
A tojásfehérjéből, a porcukorból és két evőkanál kakaóporból kemény habot verünk, amit ráöntünk a csokival-mogyoróval befedett tésztára.
160 fokos sütőben további 20 perc alatt készre sütjük.
 
 

 


3 kényeztető fogás gyereknapraCsászármorzsa eperöntettel


Hozzávalók 3 gyerekadaghoz:
  • 3 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 12,5 dkg liszt
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál porcukor
Az eperöntethez:
  • 20 dkg eper
  • 5 dkg porcukor
A császármorzsához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a vaníliás cukorral és a tejjel kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és azt is egyenletesen elkeverjük. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a lisztes masszához forgatjuk. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, majd beleöntjük a császármorzsa tésztáját. Közepesnél gyengébb lángon aranyszínűre sütjük, majd egy lapáttal négybe vágjuk és a negyedeket megfordítva a másik oldalát is aranyszínűre sütjük. Ezt követően falatnyi darabokra szaggatjuk a lapáttal, a porcukorral megszórjuk, és így sütögetjük tovább. Az eperöntethez az epreket megmossuk, kicsumázzuk, és a porcukorral összeturmixoljuk. A császármorzsára locsolva tálaljuk.

3 kényeztető fogás gyereknapraCsokoládés tejbegrízhab ribizlivel


Hozzávalók 4 pohárnyi adaghoz:
  • 6 dl tej
  • 4 dl tejszín
  • 1 darab vaníliarúd
  • 2 evőkanál barna nádcukor
  • 10 dkg kukoricadara
  • 2 tojás
  • 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 12 dkg ribizli
A tejet és a tejszínt a felhasított vaníliarúddal és a cukorral felmelegítjük. A kukoricadarát a folyadékba öntjük, kevergetve megfőzzük, majd félrehúzzuk a lángról. A tojást szétválasztjuk. A sárgáját a masszához keverjük. A fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan a tojásos grízhez adagoljuk. Ha kihűlt a massza, feldaraboljuk a csokoládét, majd a tejbegrízhez keverjük. Ha kicsit langyos, szép márványos lesz. A ribizlit megmossuk, leszemezzük, és a krémmel együtt poharakba adagoljuk.

 

Jó étvágyat!